Lucka 14 - Saffransbullar utan saffran
I flera år har jag bakat saffransbullar med vitchokladfyllning.
I år provade jag att göra en variant utan saffran som jag valt att kalla för:
Saffransbullar utan saffran
ca 40 små eller 20 stora
Ingredienser:
200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 tsk salt
0,75 dl strösocker
cirka 12 dl vetemjöl
Fyllning
75 gram smör
200 gram vit choklad
0,75 dl socker
Gör såhär:
- Bullarna: Blanda socker och salt med jästen. Värm mjölken tillsammans med smöret, tills det är fingervarmt ca 37 grader. Blanda ner smör/mjölkblandningen i jästen. Rör tills jästen smält. Blanda i mjölet, lite i taget. När degen är smidig - låt jäsa cirka 40 minuter.
- Fyllning: Smält smör och vit choklad. Tillsätt sedan socker och rör ihop till en smet.
- Dela degen i fyra bitar, kavla ut dem till stora rektanglar. Bred fyllningen på och rulla ihop varje rektangel på längden och skär i skivor. Låt bullarna jäsa på plåt i cirka 30 minuter och pensla dem därefter med ägg.
- Grädda cirka 10 minuter, 225 grader.